Η Ελίνα Νταρακλίτσα είναι επίκουρη καθηγήτρια παγκόσμιας δραματολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών, Μουσικής και Θεάτρου (Discipline dell’Arte, di Musica e dello Spettacolo) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Μπολόνιας της Ιταλίας και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης, έκανε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Διετέλεσε συντονίστρια και καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και ακαδημαϊκή υπεύθυνη και επισκέπτρια καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας, διδάσκοντας τα αντικείμενα της ιστορίας παγκοσμίου θεάτρου, του μουσικού θεάτρου και της ιταλικής δραματουργίας, στο Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Γκαλάτι στη Ρουμανία. Έχει διδάξει ιστορία θεάτρου στο Τμήμα Επιστημών των Καλών Τεχνών και του Θεάτρου (Scienze dei Beni culturali, e di Direzione delle strutture per lo spettacolo dal vivo) του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ιστορία ιταλικού θεάτρου στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιστορία σκηνοθεσίας θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επιστημονική συνεργάτις του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αβινιόν. Οι σαράντα έξι μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αφορούν στην ιστορία, τη δραματολογία, τις εικαστικές τέχνες και την αισθητική του ευρωπαϊκού και αμερικανικού θεάτρου, με έμφαση στο ιταλικό θέατρο και στις σχέσεις του με το ελληνικό.
Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, επίσης, η μελέτη της γαλλικής και αμερικανικής δραματουργίας, της ιταλικής λογοτεχνίας, οι φιλοσοφικές και αισθητικές διαστάσεις του έργου του Gabriele D’Annunzio, του Luigi Pirandello, του Jean Paul Sartre, κ.ά. Έχει μεταφράσει έργα του Giacomo Leopardi, του Luigi Pirandello και του Jean Paul Sartre, πολλά από τα οποία έχουν παρασταθεί, και έχει εκδώσει δέκα βιβλία. Επίσης, έχει λάβει διακρίσεις από τον διεθνή χώρο για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό της έργο (ενδεικτικά: Βραβείο Unesco για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών στο εξωτερικό) και είναι Αξιολογήτρια ερευνητικών-επιστημονικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση-Βρυξέλλες (“Expert for proposal(s)”). Έχει συγγράψει ένα λιμπρέτο όπερας, ένα θεατρικό έργο, τρία κινηματογραφικά σενάρια που έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, καθώς και ένα διήγημα και στίχους σε τραγούδια συντεθειμένα για θεατρικές παραστάσεις. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Ιταλών Συγγραφέων (FUIS-Federazione Unitaria Italiana Scrittori), του Centre International de Réflexion et de Recherche sur les Arts du Spectacle και του Greece International Film Festival. Τέλος, είναι Υπεύθυνη Δραματολογίου, Σύμβουλος δραματουργίας, Δραματουργός και Μεταφράστρια στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DIVA: Diversity, Inclusion, and Visibility in Arts 2023-2027. Creative Europe. European Union - Brussels.
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις της κατά το έτος 2022-2023:
α. «The symbolisms and dramaturgic notions in The Trojan Women under Jean Paul Sartre’s political and philosophical view», Proceedings of 9th SWS International Scientific Conference on Arts and Humanities (ISCAH 2022) Extended Sessions “Wen science meets art”. SWS Vienna Art Scientific Sessions, Vienna, 7-9 December 2022, vol. 9, n. 1, pp. 17-24. ISSN 2682-9940, DOI 10.35603/sws.iscah.2022/s03.02, ISBN 978-3-903438-05-7
β. «La fortuna del teatro di Roberto Sabatino Lopez in Grecia», Rivista diLetteratura Comparata Italiana, Bizantina e Neoellenica 6/2022, Fabrizio Serra Editore, Pisa-Roma, Σεπτέμβριος 2023, pp. 103-111.