Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση

ΣΠΟΥΔΕΣ - ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Σπουδές, εξετάσεις και αξιολόγηση

Τα μαθήματα στο ΠΜΣ καθώς και οι εξεταστικές περίοδοι ακολουθούν το ακαδημαϊκό ημερολόγιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκινούν το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους.

Το ΠΜΣ διαρκεί τέσσερα (4) εξάμηνα και κάθε εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Στο διάστημα αυτό κατανέμονται τα μαθήματα και οι ερευνητικές δραστηριότητες. Το πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει μαθήματα κοινά για τις δύο ειδικεύσεις ενώ στο δεύτερο και τρίτο εξάμηνο παράλληλα με τα κοινά μαθήματα διδάσκονται τα μαθήματα ειδικεύσεων. Τα μαθήματα ειδικεύσεων περιλαμβάνουν μαθήματα υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής που είναι διαφορετικά για κάθε ειδίκευση. Οι εξεταστικές περίοδοι είναι τρεις: Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πρότυπες μορφές εκπαίδευσης που μπορούν να συνδυάζουν: (α) μαθήματα και εργαστήρια, η παρακολούθηση των οποίων είναι υποχρεωτική και (β) πρότυπες (ηλεκτρονικές) διαδικασίες εκπαίδευσης/μάθησης από απόσταση. Στα (διά ζώσης) μαθήματα αναπτύσσονται θεωρητικοί προβληματισμοί, διασαφηνίζονται έννοιες, προωθείται η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και η συνεργατική μάθηση και υλοποιείται μέρος της αξιολόγησης των επιμέρους μαθημάτων, ενώ με τις διαδικασίες ηλεκτρονικής μάθησης εξασφαλίζεται η διαρκής συμμετοχή, σύγχρονη και ασύγχρονη διαρκής επικοινωνία μεταξύ διδασκόντων/ουσών και ΜΦ, καθώς και μεταξύ ΜΦ, πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό και τη βιβλιογραφία και η αναλυτικότερη αξιολόγηση των ΜΦ.

Η συμμετοχή των ΜΦ στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως παρατίθεται ανωτέρω, και σε λοιπές συμπληρωματικές δραστηριότητες είναι υποχρεωτική. Ο τρόπος ελέγχου της απαίτησης αυτής προσδιορίζεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση σε κάθε μάθημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του/της διδάσκοντος/ουσας, γίνεται σε πλήρη ανεξαρτησία από τα άλλα μαθήματα και αποτελεί παράγωγο της αντικειμενικής εκτίμησης της απόδοσης του/της ΜΦ στο συγκεκριμένο μάθημα (εργασίες, εξετάσεις, συμμετοχή κ.λπ.). Η εξέταση κάθε μαθήματος μπορεί να γίνει προφορικά, γραπτά, με εκπόνηση εργασιών ή με συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων. Στον τελικό βαθμό μπορεί να συνυπολογίζεται κατά την κρίση του/της διδάσκοντος/ουσας με στάθμιση ο βαθμός σε ενδεχόμενη υποχρεωτική ή προαιρετική εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι σαφώς προσδιορισμένα και κοινοποιούνται στους ΜΦ με την έναρξη του μαθήματος.

Εξετάσεις

Ο/Η ΜΦ μπορεί να εξεταστεί σε κάθε μάθημα μία φορά, και μόνο κατά την εξεταστική περίοδο του εξαμήνου κατά το οποίο διδάσκεται το μάθημα. Αν απορριφθεί, ο/η ΜΦ παραπέμπεται στη Συνέλευση. Η Συνέλευση Τμήματος και η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ), αφού εξετάσει τη γενική επίδοση του/της ΜΦ, αποφασίζει: 1) τη δυνατότητα μιας επιπλέον εξέτασης, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που δικαιολογούν τη μειωμένη επίδοσή του/της, 2) την επανάληψη του μαθήματος από τον/την ΜΦ σε αντίστοιχο εξάμηνο σπουδών ή 3) τη διαγραφή του/της ΜΦ από το ΠΜΣ. Σε περίπτωση επαναφοίτησης σε μάθημα ή μαθήματα, και εφόσον προβλέπονται δίδακτρα, καταβάλλονται αναλογικά τα αντίστοιχα δίδακτρα, ενώ σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης ή διαγραφής δεν επιστρέφονται τα καταβληθέντα δίδακτρα.

Εάν μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων, ούτως ώστε σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το Πρόγραμμαεξετάζεται, ύστερα από αίτησή του/της, από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ της Σχολής, τα μέλη της οποίας έχουν το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υ/ηπεύθυνος/η της εξέτασης διδάσκων/ουσα (παρ.6, άρ. 34, Ν.4485/2017).

Παράδοση εργασιών - βαθμολογίας

Οι ΜΦ είναι υποχρεωμένοι/ες να παραδίδουν, εγκαίρως και αυστηρά εντός των προθεσμιών που ορίζονται στα μαθήματα, τις εργασίες που αναλαμβάνουν προκειμένου να αξιολογηθούν. Η έγκαιρη παράδοση των εργασιών και η επιτυχής ολοκλήρωση του κάθε εξαμήνου αποτελεί προϋπόθεση για την παρακολούθηση του επόμενου εξαμήνου σπουδών. Ο/η διδάσκων/ουσα ή οι διδάσκοντες/ουσες ενός μεταπτυχιακού μαθήματος είναι υποχρεωμένοι/ες, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημέρα της εξέτασης του μαθήματος ή της παράδοσης των εργασιών, να καταθέσουν εγγράφως στη Γραμματεία μηχανογραφημένη κατάσταση η οποία περιέχει το βαθμό που απονέμεται σε κάθε ΜΦ που έλαβε μέρος στην εξέταση.

Δηλώσεις μαθημάτων

Μέσα στις δύο (2) πρώτες εβδομάδες κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου εκδίδεται σχετική ανακοίνωση, η οποία προσδιορίζει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ΜΦ του ΠΜΣ θα πρέπει με αίτησή τους (δελτίο εγγραφής σε μαθήματα) να δηλώσουν τα μαθήματα του εξαμήνου που πρόκειται να παρακολουθήσουν και προσδιορίζει τη συγκεκριμένη προθεσμία. Αν κάποιος/α ΜΦ του ΠΜΣ δεν έχει δηλώσει, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, τα μεταπτυχιακά μαθήματα ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, τότε χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και εξέτασης στο σύνολο των μεταπτυχιακών μαθημάτων του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Γλώσσα διδασκαλίας

Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η ελληνική. Για να διευκολυνθεί η διεθνοποίηση του ΠΜΣ (π.χ. πρόσκληση ξένων διδασκόντων), μέρος των μαθημάτων μπορεί να διδάσκεται και σε άλλες ξένες γλώσσες.

Πιστωτικές μονάδες

Για τη λήψη του ΔΜΣ απαιτείται ο/η ΜΦ να έχει συγκεντρώσει 120 πιστωτικές μονάδες (ECTS) συνολικά, από τα μαθήματα, τις εργαστηριακές ασκήσεις, τα σεμινάρια, και την Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Α. Το πρόγραμμα των μαθημάτων συγκροτείται από 7 Θεατρολογικά μαθήματα, κοινά και για τις δύο (2) ειδικεύσεις ( Μεθοδολογία της Έρευνας, Ζητήματα Αρχαίου Θεάτρου,  Ζητήματα Νεοελληνικού Θεάτρου,  Ζητήματα Παγκόσμιου Θεάτρου,  Φιλοσοφία και Θεωρία του Θεάτρου και του Δράματος,  Ανάλυση Παράστασης και Δραματοποίηση), και έξι (6) μαθήματα ειδίκευσης ανά κατεύθυνση. Η ανωτέρω διάρθρωση των σπουδών κρίνεται απαραίτητη για την επιδιωκόμενη υψηλού επιπέδου θεατρολογική συγκρότηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και των δύο κατευθύνσεων, αλλά και για την διαφοροποίηση του προτεινόμενου προγράμματος σε σχέση με άλλα υπάρχοντα συναφή προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστήμια της ημεδαπής.

Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους  διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει 26 ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα και τρεις εβδομάδες εξετάσεων.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων κ.λπ. είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.

Σε περίπτωση που το ποσοστό απουσιών ξεπερνά το 20% ανά μάθημα / ή στο σύνολο των μαθημάτων, τίθεται θέμα διαγραφής του ΜΦ. Το εν λόγω θέμα εξετάζεται από τη ΣΕ, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά στη Συνέλευση του Τμήματος.

Η αξιολόγηση των ΜΦ και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του ΠΜΣ πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον διδάσκοντα/ουσα του κάθε μαθήματος. Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Η βαθμολογία των μαθημάτων κατατίθεται στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός 20 ημερών από τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.

Για την απόκτηση ΔΜΣ κάθε ΜΦ οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων του ΠΜΣ και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, συγκεντρώνοντας έτσι εκατόν είκοσι (120) ECTS.

Εάν ΜΦ αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων, ούτως ώστε σύμφωνα με όσο ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ του Τμήματος, τα μέλη της οποίας έχουν το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων (παρ.6, άρ. 34, Ν.4485/2017).

Στο τέταρτο εξάμηνο του Προγράμματος προβλέπεται η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η Συντονιστική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του/της υποψηφίου/ας στην οποία αναγράφονται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο/η προτεινόμενος/η επιβλέπων/ουσα (αν δεν έχει ορισθεί ως επιβλέπων/ουσα του/της ΜΦ ήδη από την έναρξη των μετ. σπουδών του/της) και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα (παρ. 4, άρ. 34, Ν. 4485/2017).

Ο/Η Επιβλέπων/ουσα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι μέλος ΔΕΠ Α΄, Β΄ ή Γ΄ βαθμίδας.

Τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής μπορεί να είναι όλοι οι διδάσκοντες/ουσες του ΠΜΣ (μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, μέλη Ε.Ε.Π., ΕΔΙΠ και Ε.Τ.Ε.Π. κ.ά.), μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, αποχωρήσαντες/ουσες λόγω ορίου ηλικίας καθηγητές ΑΕΙ ή ερευνητές/τριες των βαθμίδων Α΄, Β΄ ή Γ΄ αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου του εσωτερικού ή εξωτερικού, οι οποίοι/ες είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Σε περίπτωση θέματος μεταπτυχιακής εργασίας για την οποία δεν πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί κατ’ εξαίρεση, ένα μέλος της επιτροπής να μην είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος αλλά να έχει αποδεδειγμένη εξαιρετική επαγγελματική εμπειρία. (Επιστήμονες ή καλλιτέχνες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ).

Το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να είναι εξειδικευμένο, συναφές προς την ειδίκευση, ερευνητικού χαρακτήρα και πρωτότυπο. Οι εργασίες μπορεί να συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Για τις περιπτώσεις δίγλωσσων φοιτητών/τριών, μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να είναι η αγγλική ή η γαλλική.

Οδηγίες συγγραφής μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

Α. Διπλωματική Μεταπτυχιακή Εργασία στην ειδίκευση: «Δραματουργία και Παράσταση»

Η διπλωματική εργασία στην ειδίκευση «Δραματουργία και Παράσταση» αντλεί το θέμα της από τις περιοχές που εξετάστηκαν στα μαθήματα του ΠΜΣ και δύναται να έχει θεωρητικό ή και πρακτικό χαρακτήρα.

Η επιλογή του θέματος και της μεθοδολογίας της έρευνας θα πρέπει να διασφαλίζει την πρωτοτυπία και τη γενικότερη ερευνητική σημασία της διπλωματικής εργασίας, βασιζόμενη σε σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που διέπουν την προσέγγιση της δραματουργίας, της σκηνικής πράξης και των μεταξύ τους ποικίλων διασυνδέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η διπλωματική εργασία στην ειδίκευση «Δραματουργία και Παράσταση» μπορεί να λάβει:

α) τη μορφή καθαρής θεωρητικής ή ιστορικής προσέγγισης του αντικειμένου της, (ακολουθώντας, λόγου χάρη, την ανάλυση σημαντικών θεωριών δραματουργίας, την κατάρτιση παραστασιολογικών βάσεων δεδομένων, την ανασύνθεση μιας ιστορικής παράστασης ή του ρεπερτορίου ενός θιάσου ή μιας θεατρικής ομάδας, την ανάλυση και τεκμηρίωση πηγών που συνδέονται με τη μεταφορά ενός (θεατρικού) κειμένου κατά τη σκηνική του απεικόνιση, την αναδίφηση σε αρχεία για τον εντοπισμό αθησαύριστων κειμένων και την έκδοσή τους μέσω επιστημονικών μεθόδων, την αρχειακή έρευνα σε τομείς που άπτονται της θεατρικής ζωής, την συγκριτική προσέγγιση κειμένων και παραστάσεων από το χώρο της ελληνικής και παγκόσμιας σύγχρονης και παλαιότερης δραματουργίας, κ.ά.),

β) να περιλαμβάνει τη συνδυαστική μορφή θεωρητικής προσέγγισης και πρακτικής εφαρμογής ενός συναφούς με την κατεύθυνση θέματος (όπως είναι, λόγου χάρη, ο εντοπισμός της ιστορικής και μεθοδολογικής πορείας που ακολουθείται κατά τη δραματουργική επεξεργασία ενός κειμένου και το ανέβασμά του στη σκηνή),

γ) να στηρίζεται στη διεξαγωγή μιας πρωτότυπης δραματουργικής ή/και δραματολογικής εργασίας στο χώρο της θεατρικής πράξης (εφόσον αυτή η εργασία μπορεί να τεκμηριωθεί ότι συνοδεύεται και από αντίστοιχη θεατρολογική έρευνα).

Όριο λέξεων: Το όριο λέξεων καθορίζεται στις 30.000 λέξεις + 5.000/7.000 λέξεις για παραρτήματα αποδελτίωσης, καταγραφής ή και παρουσίασης πρακτικού κι ερευνητικού υλικού. Σε περίπτωση που η Διπλωματική περιλαμβάνει και ένα πρακτικό  –πέραν του καθαρά ερευνητικού– μέρος, τότε μαζί με το κυρίως μέρος της Διπλωματικής οφείλει να προσκομισθεί και το υλικό που τεκμηριώνει την πρακτική εργασία του/της φοιτητή/τριας (όπως είναι το οπτικοακουστικό μέσο της παράστασης, το βιβλίο δραματουργίας, ο οδηγός σκηνοθεσίας, κ.ά.).

Β. Διπλωματική Μεταπτυχιακή Εργασία στην ειδίκευση: «Θεατρολογία – Διδακτική του Θεάτρου»

Η διπλωματική εργασία στην ειδίκευση «Θεατρολογία και Διδακτική του Θεάτρου» αντλεί το θέμα της από τις περιοχές που εξετάστηκαν στα μαθήματα του ΠΜΣ. και δύναται να έχει θεωρητικό ή και πρακτικό χαρακτήρα. Η επιλογή του θέματος και της μεθοδολογίας της έρευνας θα πρέπει να διασφαλίζει την πρωτοτυπία και την ιδιαίτερη σημασία της διπλωματικής εργασίας, βασιζόμενη στις σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που διέπουν την έρευνα για την εφαρμογή του θεάτρου και του δράματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, μια διπλωματική εργασία στην ειδίκευση «Θεατρολογία - Διδακτική του Θεάτρου» μπορεί να έχει τη μορφή θεωρητικής ή ιστορικής προσέγγισης (ανάλυση θεωριών, πηγών, κειμένων, αρχειακή έρευνα, ιστορική, συγκριτική προσέγγιση, βιβλιογραφική ανασκόπηση κ.ά.), τη συνδυαστική μορφή θεωρητικής προσέγγισης και πρακτικής εφαρμογής του θέματος, μέσα από διδακτικές παρεμβάσεις ή διεξαγωγή έρευνας στο σχολικό ή άλλο εκπαιδευτικό περιβάλλον (πειραματική, ποσοτική, ποιοτική έρευνα κ.ά.), ή και μέσα από την έρευνα (μεθοδολογικών ζητημάτων) πρακτικών εφαρμογών στον τομέα του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση με θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο (“Practice as Research”).

Όριο λέξεων: 30.000 + 5.000/7.000 λέξεις για παραρτήματα αποδελτίωσης, καταγραφής ή και παρουσίασης πρακτικού κι ερευνητικού υλικού.

Παράδοση και αξιολόγηση

Σε κάθε εργασία που κατατίθεται προς αξιολόγηση ο/h συγγραφέας ΜΦ υποχρεούται να αναφέρει εάν χρησιμοποίησε απόψεις άλλων. Εργασίες που είναι προϊόντα λογοκλοπής, βασίζονται δηλαδή σε αντιγραφή έργου άλλου χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, βαθμολογούνται υποχρεωτικά με μηδέν (0). Η λογοκλοπή ως παράπτωμα, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε διαγραφή των υποψηφίων.

Ο/H ΜΦ υποχρεούται επίσης να καταθέσει στη Γραμματεία του Τμήματος πριν από την υποστήριξή της, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει τα ακόλουθα: «δηλώνω υπεύθυνα ότι είμαι συγγραφέας αυτής της πρωτότυπης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και ότι έχω αναφέρει τις όποιες πηγές από τις οποίες έκανα χρήση δεδομένων, ιδεών ή λέξεων, είτε αυτές αναφέρονται ακριβώς είτε παραφρασμένες».

Για να εγκριθεί η εργασία ο Μ.Φ. οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής (παρ. 4, άρ. 34, Ν. 4485/2017). Για την υποστήριξη μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας έως την 30ή  Ιουνίου η ημερομηνία παράδοσης είναι η 31η Μαΐου, για την υποστήριξη εργασίας έως την 30η  Σεπτεμβρίου η ημερομηνία παράδοσης είναι η 30ή Ιουνίου και για την υποστήριξη εργασίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου η ημερομηνία παράδοσης είναι έως την 30ή Σεπτεμβρίου.Μετά το πέρας της δημόσιας υποστήριξης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας από τον/την ΜΦ, η επιτροπή την αξιολογεί και τη βαθμολογεί από μηδέν (0) έως δέκα (10), με ελάχιστο βαθμό επιτυχίας το πέντε (5). Η Εξεταστική Επιτροπή δύναται να αναπέμψει με απόφασή της τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία για διορθώσεις ή επεξηγήσεις. Η τελική αξιολόγηση και κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας γίνεται από την παραπάνω Επιτροπή. Για την έγκριση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων (2/3) των μελών της Επιτροπής. Το τελικό πρακτικό της Εξεταστικής Επιτροπής υπογράφεται από όλα τα παρόντα μέλη, ενώ ένα ξεχωριστό έγγραφο με τις υπογραφές των μελών της επιτροπής που ψηφίζουν θετικά ενσωματώνεται στο κείμενο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Η εγκεκριμένη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, μετά το πέρας των ενδεχομένων διορθώσεων που προτείνει η Επιτροπή, κατατίθεται στη βιβλιοθήκη σε δύο αντίτυπα, ένα (1) βιβλιοδετημένο έντυπο και ένα (1) αντίτυπο cd σε μορφή (pdf) και, επιπλέον, ένα (1) αντίτυπο cd σε μορφή (pdf) στη Γραμματεία.  Σε περίπτωση κατά την οποία η Διπλωματική Εργασία θεωρηθεί ως μη ικανοποιητικήτότε η φοίτηση στο Πρόγραμμα λήγει και ο/η ΜΦ δεν αποκτά το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα αλλά λαμβάνει βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης των μαθημάτων.

Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος http://www.theatre.uoa.gr (άρ. 34, παρ. 5 Ν.4485/17).

Επίσης, γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση της διπλωματικής εργασίας στο Ψηφιακό Αποθετήριο "ΠΕΡΓΑΜΟΣ", σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.