Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση

ΚΟΝΟΜΗ ΜΑΡΙΑ

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 2021 διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Αριστούχος Φιλολογίας, στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη σκηνογραφία στο Λονδίνο (University Arts London): στο Wimbledon School of Art (ΒΑ Τheatre Design) και στο Central Saint Martins School of Art and Design (MA Scenography). Έχει υπογράψει ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος περισσότερες από ενενήντα παραγωγές σε όλα τα είδη των παραστατικών τεχνών και του κινηματογράφου, παρουσιάζοντας τη δουλειά της σε μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς, καλλιτεχνικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ, καθώς και σε ανεξάρτητους θιάσους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτει πολυετή ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία και από το 2016 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Νεοελληνικό Θέατρο και Κινηματογράφος). Συμμετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις, δημοσιεύοντας άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε πρακτικά και συλλογικούς τόμους.

Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις σύγχρονες πρακτικές των παραστατικών τεχνών με έμφαση στη διευρυμένη σκηνογραφία, τις νέες χωρικές μορφές θεάτρου και τη site-specific performance, τη φεμινιστική performance art, τις θεωρητικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας.  Το 2021 εκδόθηκε η μονογραφία της Μοντέρνα και σύγχρονη σκηνογραφία. Ορόσημα και εξελίξεις. Έχει διοργανώσει σεμινάρια, εργαστήρια και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επιμεληθεί διεθνείς εκθέσεις. Επιμελήθηκε μια σειρά διαλέξεων με θέμα «Site-Specifics» στην έκθεση «Out-topias» στο Μουσείο Μπενάκη (2016).

Ήταν συνεπιμελήτρια του θεωρητικού σχεδιασμού για την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών Prague Quadrennial 2015. Ήταν μέλος της επιμελητικής ομάδας για την ελληνική επαγγελματική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση της Πράγας PQ23 με θέμα «Α Rare Gathering» https://greeceatpq.gr/en.  Συνεπιμελήθηκε επίσης τη φοιτητική έκθεση της ελληνικής συμμετοχής στην PQ23 με θέμα «Rethinking Cities: Performing Places and Stories of Resilience», https://segreecepq23.wixsite.com/rethinkingcities. Η ελληνική συμμετοχή στην PQ23 παρουσιάστηκε επίσης στην Αθήνα (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου).

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (2014-15). Είναι επίσης μέλος διεθνών οργανισμών, όπως: OISTAT, IFTR κ.ά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνογράφων Ενδυματολόγων (ΕΣΕΘΕ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου (2014-2022).