Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση

ΚΑΡΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου και του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με θέμα διπλωματικής εργασίας: «Πολιτικές σύγχρονου πολιτισμού και περιφερειακή ανάπτυξη». Αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Θέατρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη διατριβή «Ο Σπύρος Μελάς και το θέατρο της εποχής του» (Άριστα παμψηφεί, 2010). Για την εκπόνηση της διατριβής της έλαβε υποτροφία ΙΚΥ και για τις προπτυχιακές σπουδές της υποτροφία επίδοσης από την Εργατική Εστία και υποτροφία Erasmus για εξάμηνη φοίτηση στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Θεατρική Βιβλιοθήκη - Αρχείο Κώστα Παπαγεωργίου του Αθηναίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος». Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ έχει διδάξει τα μαθήματα «Εισαγωγή στη μεθοδολογία της θεατρικής έρευνας», «Το θεατρικό πρόγραμμα», «Εκδοτική κειμένων», «Ευρωπαϊκή Δραματολογία Γ΄», «Ελληνική κωμωδιογραφία -20ός αιώνας», «Τοπική Ιστορία Θεάτρου - Το θέατρο στην περιφέρεια». Δίδαξε επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών το μάθημα «Ζητήματα Νεοελληνικού Θεάτρου».

Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (2016-2019) δίδαξε ως εντεταλμένη διδάσκουσα τα μαθήματα: «Η ελληνική κωμωδιογραφία στον 20όαιώνα», «Προβλήματα και μέθοδοι ιστοριογραφίας του νεοελληνικού θεάτρου», «Το θέατρο του Ιάκωβου Καμπανέλλη».

Στο επαγγελματικό θέατρο συνεργάστηκε ως θεατρολόγος – δραματολόγος με τη «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή (2000-2002), με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1997-1999, Τμήμα Εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων και Τμήμα Καλλιτεχνικού έργου και Δραματολογίου) και με το Εθνικό Θέατρο (2022-2023, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων στο έργο «Αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου»). Εργάστηκε ως εισηγήτρια δραματολογίου, επιμελήθηκε θεατρικά προγράμματα, έντυπο υλικό και εκδόσεις, συμμετείχε στις παραγωγές των θιάσων ως δραματολόγος, βοηθός σκηνοθέτη και συντονίστρια παραγωγής.

Υπηρέτησε επί σειρά ετών ως εκπαιδευτικός Ελληνικής Φιλολογίας και Θεατρικών Σπουδών  στην Α΄ Βάθμια και Β΄ Βάθμια εκπαίδευση. Με αυτήν την ιδιότητα, συνέγραψε το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα «Ιστορία Θεάτρου» της Β΄ και Γ΄ Λυκείου για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία (ΙΕΠ 2015), συμμετείχε σε επιμόρφωση πτυχιούχων Θεατρικών Σπουδών, συντόνισε θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, υλοποίησε πολιτιστικά προγράμματα και σκηνοθέτησε μαθητικές θεατρικές παραστάσεις.

Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, περιοδικά καθώς και σε θεατρικά προγράμματα. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στο πλαίσιο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Μεταφράσεις θεατρολογικών και φιλολογικών κειμένων της έχουν δημοσιευτεί σε προγράμματα θιάσων καθώς και σε αυτόνομες εκδόσεις.

Επιλογή δημοσιεύσεων:

1. «Από την οθόνη στη σκηνή: οι θεατρικές διασκευές κινηματογραφικών επιτυχιών ως κυρίαρχη τάση» στο Γιώργος Π. Πεφάνης – Ιωάννα Αθανασάτου (επιμ.) Σκηνές, εικόνες, βλέμματα. Διασταυρώσεις του θεάτρου και του κινηματογράφου, εκδ. ΕΑΠ, 2021, σ. 333-342.

2. “The Making of a Role. Theatre education in Athens during the German Occupation of the country (1941-1944)” in Vasileios Sampatakakis (eds.) Proceedings of 6th Conference of European Society on Modern Greek Studies The Greek World in Periods of Crisis, vol. 5, Sweden, October 2018, p. 53-76.

3. «Πηγές της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου: Το “Αρχείο- Θεατρική Βιβλιοθήκη του Κώστα Παπαγεωργίου του Αθηναίου” στην ΕΒΕ. Εισαγωγικό κείμενο και πίνακες χειρογράφων», στο περ. Σκηνή, αρ. 10 (2018), σ. 1-66.