H Θεοδούλη (Λίλυ) Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο και αποφοίτησε με άριστα από το Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο Βόλου. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε πτυχίο με ειδίκευση Mεσαιωνικής και Nεότερης Eλληνικής Φιλολογίας. Απέκτησε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (D.E.A.) από το Παν/μιο Paris-IV-Sorbonne, με θέμα: L’évolutionpoétiquedansl’œuvredeTitosPatrikios. Υποστήριξε Διδακτορική διατριβή (Thèse de troisième cycle) στο Παν/μιο Paris-IV-Sorbonne, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Guy Saunier και με θέμα:Lanotiondel’autredanslapoésiegrecquecontemporaine. Premièregénérationpoétiqued’après-guerre (Βαθμός: Très honorable, avec félicitations du jury en unanimité).
Από το 1996 έως το 1997 εργάστηκε ως Συμβασιούχος Διδάσκουσα για το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης από Απόσταση της Γαλλίας (CNED) και στο Université Inter-Ages de Créteil (Παρίσι). Από το 1999 έως το 2016 υπηρέτησε ως μόνιμος εκπαιδευτικός Δ/θμιας Εκπ/σης, κλάδου Φιλολόγων. Κατά την περίοδο 2004-2009 δίδαξε «Μεταπολεμική ποίηση» στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών και το 2008-09 δίδαξε «Μεταπολεμική Ελληνική Λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία)» και «Νέα Ελληνική Γραμματεία και Θεωρία της Λογοτεχνίας» στη βαθμίδα του Λέκτορα στα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν/μίου Πελοποννήσου.
Το 2017 εξελέγη ΕΔΙΠ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρία Λογοτεχνίας, με έμφαση σε ζητήματα ετερότητας». Διδάσκει τα μαθήματα: «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 19oς-20ός αι.», «Θεωρία Λογοτεχνίας», «Ζητήματα Ετερότητας στη Νεοελληνική Λογοτεχνία», «Ζητήματα Ετερότητας στην ποίηση της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς», «Θεατρικά Bestiaria. Φιλοσοφία και θεωρία του θεάτρου και του δράματος» (μεταπτυχιακό). Διδάσκει, επιπλέον, το μάθημα «Θεατρική Γραφή και Εκπαίδευση» στο Διαϊδρυματικό ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή» του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ. Οι δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα ετερότητας στη λογοτεχνία, στη θεωρία και τη διδακτική της λογοτεχνίας, στις σχέσεις φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου κ.ά. Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο ΤΘΣ ΕΚΠΑ με θέμα: Ο Ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα και η πρόσληψή του σήμερα. Σύγχρονες όψεις και προσεγγίσεις (φιλοσοφία, θεωρία λογοτεχνίας, θεατρικότητα, θέατρο, graphic novel, εκπαίδευση), με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γ. Π. Πεφάνη. Το 2022 συνεργάστηκε για τη σκηνική γραφή της παράστασης Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922, σε σκηνοθεσία Μιχαέλας Αντωνίου.
Δημοσίευσε τα βιβλία Η ποιητική της ετερότητας. Κείμενα για την πρώτη μεταπολεμική γενιά, Εκάτη, 2021, 161 σελ. και Λίλυ Αλεξιάδου – Μιχαέλα Αντωνίου (επιμ.), Άγγελος Τερζάκης. Αγωνιών και άγρυπνος. Πρακτικά επιστημονικής ημερίδας, Κάπα Εκδοτική, 2021, 284 σελ.
Πρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις: